Virhe
  • Tämän näkymän sivupohja ei ole käytettävissä. Ota yhteys sivuston ylläpitoon.

Vuosijuhlaetiketti

Vuosijuhlia edeltää cocktailtilaisuus, jossa eri sidosryhmät tuovat tervehdyksensä Warrantti ry:lle. Varsinaiseen juhlaan tullessa on paikalle ehdottomasti tultava ajoissa sillä pöytiin jäävät tyhjät kolot ovat noloja. Myöskään keskellä illallispöytiä hortoilevat, myöhässä tulevat juhlavieraat eivät ole arvokas alku juhlalle.

Illallispöytätavat

Juhlassa kavaljeeri ja daami ovat tiiviisti yhdessä. Mikäli herra saapuu juhliin yksin, on soveliasta etsiä pöytäseura jo ennen pöytiin siirtymistä ja saattaa hänet pöytään. Paikan osoittaa juhlasalin aulassa esilläoleva pöytäkartta. Kohtelias kavaljeeri huomioi kaikessa seuralaisensa. Hänelle tarjotaan aina käsivarsi, saatetaan paikalle, naistenhuoneen ovelle ja sieltä takaisin. Hänelle tarjotaan pöydässä tuoli ja kaikella tavalla muutenkin pidetään huolta hänen hyvinvoinnista. Istumajärjestyksen suhteen on vallalla kahta tapaa: parit istuvat joko vastakkain tai vierekkäin daami herran oikealla puolella. Istumajärjestyksestä riippumatta pöytiin saapumisen jälkeen herra auttaa oikealla puolella olevaa neitoa pöytään istumisessa ja siitä noustessa. Pöytään istuudutaan vasta kun kaikki juhlijat ovat paikallaan. Isäntäpari saapuu viimeisenä ja vasta kun he istuutuvat, koko juhlaseurue istuutuu.

Mikäli juhlassa tarjoillaan tervetuliaismalja, voi sen ottaa mukaan pöytään, mutta se olisi pyrittävä juomaan pois ennen ensimmäisen viinikaadon tuloa.

Pöydässä on valmiiksi katettu lähes koko ruokailuun tarvittava välineistö: viini- ja vesilasit, kahvikupit ja ruokailuvälineet. Ruokailuvälineitä käytetään ulommaisesta veitsi- ja haarukkaparista aloittaen. Kun ruokavälineet lasketaan aterian lomassa lautaselle, asetetaan haarukka noin kello kahdeksaan ja veitsi noin neljään. Aterioinnin päättyessä laitetaan välineet noin kello viiteen. Mikäli lautasliina tai ruokaväline sattuu putoamaan lattialle jätetään se sinne, tosin lautasliinoja ei välttämättä ole ylen määrin, joten sen voi myös nostaa. Aterian jälkeen lautasliina taitellaan yksinkertaisesti ja jätetään pöydälle, ei siis lautaselle.

Mikäli alkuruoka on kylmä, aloitetaan sen nauttiminen, kun se on tarjoiltu koko pöydälle. Lämpimän ruoan voi aloittaa, kun oma ”lähiympäristö” on saanut lautasen eteensä. Jälkiruoka aloitetaan jälleen yhtäaikaisesti. Kahvin kanssa nautittava konjakki tai punssi tarjoillaan usein lasiin valmiiksi kaadettuna.

Illallisen aikana maljoja nostetaan tiuhaan. Lasi nostetaan suurin piirtein silmien tasalle. Herra katsoo kohteliaasti silmiin ensin oikealla puolella olevaa daamia, sitten vasemmalle ja eteen. Daami siis tekee tämän järjestyksessä vasen-oikea-eteen. Vasta tämän jälkeen juodaan kulaus maljasta. Ennen lasin laskemista katsotaan vielä kohteliaasti silmiin ympärillä istuvia päinvastaisessa järjestyksessä. Laseja ei kilistellä ja tyhjiä laseja ei nostella.

Pöydistä ei ole soveliasta poistua ennen kuin lämmin ruoka on korjattu pois. Tällöinkään ei poistuta omia aikojaan, vaan pyydetään konferens (eli niin sanotusti taskumatin tyhjennystaukoa).

Vuosijuhlaillallinen on arvokas tilaisuus, johon umpihumala ei kuulu. Toki jatkoille ja sillikselle kylläkin.